Bedrijf verkopen tips

Bedrijf verkopen met een positief gevoel

Jarenlang heb jij hard gewerkt om jouw bedrijf te zien groeien. Je hebt nieuwe werknemers aangenomen, misschien wel een nieuw bedrijfspand gekocht en genoeg investeringen gemaakt. En nu wil je het stokje doorgeven aan iemand die op zijn beurt weer kan werken aan de groei van jouw bedrijf. Maar hoe kan jij je bedrijf verkopen zonder daarbij spijt te krijgen van je beslissing? Wij geven je wat bruikbare tips.

De juiste koper vinden

Jij wil je organisatie natuurlijk niet aan de eerste, de beste verkopen. Het bedrijf moet in goede handen terecht komen, zodat jij met een gerust gevoel het stokje kan doorgeven. Maar hoe vind je de juiste koper?

Het is belangrijk om naar het voordeel voor de potentiële koper te kijken. Kan hij daarmee zijn dienstenpakket uitbreiden? Kan hij hiermee een nieuwe markt betreden? Dit zijn kansen waardoor niet alleen de koper beter uit is, maar waardoor er ook nieuwe groeikansen voor jouw bedrijf gecreëerd worden.

De juiste prijs voor jouw bedrijf

Dan komt toch die belangrijke vraag: ‘Hoeveel is mijn onderneming waard?’. Al dat harde werken is natuurlijk niet voor niets geweest. Je hebt een aantal snelle formules, zoals vijf keer je nettowinst of eenmaal de jaaromzet. Vergeet die vuistregels, want dat is niet de echte waarde van jouw bedrijf.

De waarde van jouw bedrijf hangt sterk af van de kansen voor de koper. Kan de koper hiermee een grotere doelgroep aanspreken en dus meer conversie realiseren? Dan is jouw jaaromzet als verkoopprijs misschien niet genoeg. Je wil je bedrijf niet voor een te laag bedrag verkopen, omdat je er zoveel liefde, tijd en geld in hebt gestoken.

Waarom je een bedrijfsovername adviseur moet inschakelen

Een ervaren bedrijfsovername adviseur kan je hier goed bij helpen. Hij begeleid jou in het proces van jouw bedrijf verkopen, maar dan zonder emotie daarbij te betrekken. Hij bekijkt alles met een objectieve bril op. Samen kijk je naar de echte waarde van je bedrijf, maar ook naar andere factoren. Wat gaat er met het personeel gebeuren als jouw bedrijf inmiddels is overgenomen? En hoe zorg je voor een ‘happy exit’ voor jezelf?

Veel ondernemers zijn vaak te laat met de stap naar hun bedrijf verkopen. Dat maakt in de meeste gevallen dat de ondernemer zijn bedrijf zo snel mogelijk wil verkopen, zodat hij er zelf vanaf is. Business coaching helpt jou om goed doordachte keuzes te maken, zodat jij met een positief gevoel het stokje door kan geven.

Berichten gemaakt 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven