Bedrijfsovername adviseur

Bedrijfsovername adviseur: Waarom je het nodig hebt!

“Een bedrijfsovername adviseur, heb ik dat wel echt nodig?” Wij krijgen deze vraag vaak te horen. Het inhuren van een adviseur lijkt voor velen op een kostenpost, niet op een investering. Toch leggen wij je uit waarom zo’n adviseur de investering meer dan waard is! 

Bedrijfsovername: chaos of gestructureerd?

Een bedrijfsovername is vaak een ongeorganiseerde chaos. Besluit je je organisatie te verkopen? Dan stuit je tegen allerlei taken op waar je je mogelijk niet op hebt voorbereid. Dat terwijl je eigenlijk hebt besloten alle chaos van het ondernemen achter je te laten. Vanaf dit moment kan een bedrijfsovername adviseur je al ondersteunen. Zij hebben genoeg ervaringen opgedaan en weten waar de meesten tegenaan lopen. Zonder een adviseur maak jij dezelfde fouten als alle andere ondernemers die het proces van hun bedrijf verkopen (https://www.eelcosmit.nl/bedrijf-verkopen/) chaotisch hebben afgerond.

De taken van een bedrijfsovername adviseur

Maar wat doet zo’n adviseur wat ik niet kan? Onderhandelen. Als oprichter van een bedrijf kan onderhandelen over je organisatie aanvoelen als onderhandelen over jezelf. Jij bént het bedrijf. Een adviseur helpt je door te onderhandelen zonder daar emoties bij te betrekken. “Onderhandelen is een spel en wie zijn emoties het beste beheerst, wint”.

De juiste prijs vragen is ook belangrijk. Want wat is nou de juiste prijs? Formules als 5 keer EBIT of 1 keer de omzet zeggen niets. De waarde gaat over de toekomstige waarde voor de koper. Een adviseur kijkt samen wat de waarde is en zal niet met formules in de weer gaan.

En als laatste kijkt hij of zij samen met jou naar jouw organisatie. Een duidelijke analyse van de strategische waarde bepalen is dé basis voor het verkopen van je organisatie. Als je die waarde weet, is het zoeken van een koper als de perfecte match voor de bedrijfsovername een stuk makkelijker. Voorbereiding is nog nooit zo belangrijk geweest.

Waar vind ik een goede adviseur?

Ga niet lukraak op zoek naar een adviseur. Je ziet jouw onderneming als groot project waar jij jarenlang tijd, geld en plezier in gestopt hebt. Een adviseur die niet aanvoelt wat jouw wensen zijn bij het verkopen van je bedrijf zal zorgen voor een uitkomst waar je later over kan twijfelen. “Heb ik wel genoegen moeten nemen met het bedrag?” of “Had ik dit misschien anders kunnen doen?”. Die vragen wil je jezelf niet stellen. Ga binnen je netwerk op zoek naar mensen die eerder in aanraking zijn gekomen met een adviseur. Mogelijk hebben zij goede contacten en willen ze jou graag helpen.

Berichten gemaakt 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven